V. Filip: Porošenko ohrožuje mír a bezpečnost v Evropě

19. 12. 2018

Dovolte, abych se krátkou poznámkou vrátil k tiskové konferenci, kterou jsem uspořádal v souvislosti s návštěvou našeho přítele a soudruha, předsedy Komunistické strany Ukrajiny Petra Symonenka. Jeho slova, že nejen terorismus ohrožuje EU a Evropu jako takovou, ale že další absolutní hrozbou posledních týdnů se stává sám ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ten opravdu udělá vše, jen aby si udržel moc. Tak touží po moci a zároveň se bojí, že mu někdo jeho vládnutí nekompromisně sečte. Neváhá přitom sáhnout na lidská práva na Ukrajině a netrápí ho ani ohrožení bezpečnosti celé Evropy. Co si myslí Ukrajinci o jeho krocích, ho vůbec netrápí.

Porošenkovo chování připomíná absolutistickou vládu v rukou sebestředného despoty. Jen pro zajímavost, jeho nedávné vyhlášení válečného stavu podporuje jen sotva třetina Ukrajinců. Nelze se divit ukrajinskému lidu, že žije ve strachu a má obavy, co přijde zítra. Tak informoval české novináře o alarmující situaci na Ukrajině právě Petro Symonenko. Podle něj současná situace na Ukrajině ohrožuje mírový a stabilní vývoj v celé Evropě. Současný režim v zemi označil za »oligarchicko-fašistický«. Prezidenta Porošenka pak Symonenko opakovaně musel podle poznatků označit za zkorumpovaného politika a tamní vládu pak za vládu organizovaného zločinu. Taková je realita, které v našem nejbližším okolí současné čelíme. Bohužel nás Porošenkova honba za mocí ohrožuje víc, než si myslíme. Nemůžeme tedy jen nečinně přihlížet. Evropa si přeci nezaslouží další válečný konflikt, který může vyústit v tolik obávanou 3. světovou válku. Současný režim na Ukrajině podporovaný USA jde tvrdě proti Ruské federaci. Proč asi? Tady ve skutečnosti nejde jen o spor mezi Ukrajinou a Ruskem, ale také mezi USA a Ruskem. Jsme tedy zase na samém začátku…

Porošenko je jen poslušným slouhou USA, který udělá vše pro to, aby se udržel v čele země a dál mohl vládnout a vysávat svoji zemi. Také proto, už dlouhou dobu KSČM a já osobně podporuji svolání nové »Helsinské konference« o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, která by jednala o tom, že se území Evropy nestane znovu i válčištěm, tedy místem válečných operací.

Autor: 
Vojtěch FILIP, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM